Burgery z ciecierzycy z sosem czosnkowym


Burgery z ciecierzycy to świetna alternatywa dla tych tradycyjnych, mięsnych. Przygotowanie zajmuje zaledwie kilkanaście minut, a danie jest pożywne, smaczne i przede wszystkim bardzo zdrowe. Burgery możemy zabrać do szkoły, pracy, czy gdziekolwiek indziej i zjeść w formie drugiego śniadania (dla tych którzy wolą obfitsze :P), lunchu, obiadu, czy nawet kolacji :)



Składniki na 4 burgery:
  • puszka ciecierzycy lub duża szklanka ugotowanej
  • natka pietruszki
  • dwa ząbki czosnku
  • słodka papryka
  • sól i pieprz do smaku
  • łyżka oleju kokosowego
  • 4 garści rukoli
  • 1 pomidor
  • 4 dowolne bułki (u mnie grahamki)
  • 3 łyżki otrębów
Sposób przygotowania:

Czosnek i natkę pietruszki posiekaj. Razem z ciecierzycą i przyprawami połącz w jednym naczyniu. Zmiksuj. Uformuj kotlety i obtocz w otrębach. Następnie smaż na patelni z rozgrzanym olejem kokosowym przez dwie/trzy minuty z każdej strony. Bułki przetnij na pół. Dolną część posyp rukolą, następnie dodaj gotowe kotlety, plasterki pomidora, a całość polej sosem czosnkowym (przepis poniżej). Przykryj górną częścią bułki i gotowe!
* Bułki po przekrojeniu możesz podpiec na suchej patelni, dzięki temu będą bardziej chrupiące.


   

Składniki na sos czosnkowy:
  • kubeczek jogurtu naturalnego
  • jedna lub dwie łyżki majonezu
  • 3 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania: 

Czosnek posiekaj. Połącz ze wszystkimi składnikami w jednym naczyniu. Odstaw na chwilę do lodówki aby składniki się "przegryzły" i podawaj :)


1 komentarz: