Składniki na 4 burgery:
- puszka ciecierzycy lub duża szklanka ugotowanej
- natka pietruszki
- dwa ząbki czosnku
- słodka papryka
- sól i pieprz do smaku
- łyżka oleju kokosowego
- 4 garści rukoli
- 1 pomidor
- 4 dowolne bułki (u mnie grahamki)
- 3 łyżki otrębów
Czosnek i natkę pietruszki posiekaj. Razem z ciecierzycą i przyprawami połącz w jednym naczyniu. Zmiksuj. Uformuj kotlety i obtocz w otrębach. Następnie smaż na patelni z rozgrzanym olejem kokosowym przez dwie/trzy minuty z każdej strony. Bułki przetnij na pół. Dolną część posyp rukolą, następnie dodaj gotowe kotlety, plasterki pomidora, a całość polej sosem czosnkowym (przepis poniżej). Przykryj górną częścią bułki i gotowe!
* Bułki po przekrojeniu możesz podpiec na suchej patelni, dzięki temu będą bardziej chrupiące.
Składniki na sos czosnkowy:
- kubeczek jogurtu naturalnego
- jedna lub dwie łyżki majonezu
- 3 ząbki czosnku
- sól i pieprz do smaku
Czosnek posiekaj. Połącz ze wszystkimi składnikami w jednym naczyniu. Odstaw na chwilę do lodówki aby składniki się "przegryzły" i podawaj :)
Można się najeść takim jednym burgerem.
OdpowiedzUsuń