Buritto z kurczakiem i fasolą


Buritto pochodzi z kuchni meksykańskiej i z tak zwanej tex-mex. Jest to pszenna tortilla z farszem, który w Meksyku składa się zazwyczaj z fasoli, meksykańskiego ryżu i mięsa. Natomiast w Stanach Zjednoczonych jest to fasola, sałata, salsa, mięso, guacamole, ser i śmietana. Gotową tortillę z farszem zazwyczaj się lekko griluje lub po prostu podgrzewa co powoduje że ciasto staje się bardziej miękkie.



Składniki na 6 sztuk:
  •  6 placków pszennej tortilli (przepis znajdziesz tutaj)
  • puszka kukurydzy
  • 1 czerwona papryka
  • 1 podwójny filet z kurczaka
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • kilka ziarenek kolendry
  • sól, pieprz
  • słodka papryka
  • łyżka oleju kokosowego
     
Sposób przygotowania: 

Cebulę posiekaj i zeszklij, dorzuć posiekany czosnek i wymieszaj. Po chwili dodaj kurczaka pokrojonego w kostkę i smaż. Kiedy mięso zmieni kolor możesz dodać fasolę, kukurydzę i pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę. Dodaj kolendrę i pozostałe przyprawy. Wszystko razem duś do miękkości warzyw. Następnie nakładaj farsz na placki tortilli, zawijaj i griluj na patelni grillowej około pół minuty/minutę z każdej strony aby ciasto zmiękło. Podawaj z ulubionym dipem, sosem lub ketchupem. Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz