Składniki na 2-3 porcje:
- 400g buraków
- 100g ziemniaków
- mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 40g marchewki
- 750ml bulionu
- olej/oliwa
- 3 łyżki jogurtu greckiego
- pieczywo
Buraka i pozostałe warzywa obierz i pokrój w kostkę. Cebulę i czosnek posiekaj. W garnku z grubym dnem rozgrzej odrobinę oleju, zeszklij cebulę, a następnie dodaj włoszczyznę i podsmaż. Dodaj czosnek i smaż jeszcze krótką chwilę, ciągle mieszając. Następnie dodaj pokrojone buraki, wszystko razem wymieszaj i zalej bulionem. Całość gotuj około 30 minut. Na koniec, za pomocą blendera zmiksuj na jednolity krem. Podaj z grzankami i odrobiną jogurtu greckiego.
Jejku, mam identyczne wspomnienia z dzieciństwa, jeśli chodzi o te buraki - też potrzebowałam czasu i własnych eksperymentów, by je polubić ;)
OdpowiedzUsuńWygląda na to, że mamy coś wspólnego :)
OdpowiedzUsuń