Krem z buraka


Nigdy nie przepadałam za burakami, zawsze kiedy patrzyłam na to warzywo, pojawiały się w mojej głowie wspomnienia, kiedy to mama podawała mi syrop z buraka, jako lekarstwo na przeziębienie (w towarzystwie syropu z cebuli). W końcu jednak postanowiłam przekonać się do tego warzywa, przygotowując je w nieco innym wydaniu. Krem z buraka to bardzo smaczne rozwiązanie na lekki, dietetyczny obiad. Z dodatkiem grzanek, czy po prostu pysznego, świeżego chleba smakuje na prawdę dobrze!

Składniki na 2-3 porcje:
  • 400g buraków
  • 100g ziemniaków
  • mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 40g marchewki
  • 750ml bulionu
  • olej/oliwa
  • 3 łyżki jogurtu greckiego
  • pieczywo
Sposób przygotowania:

Buraka i pozostałe warzywa obierz i pokrój w kostkę. Cebulę i czosnek posiekaj. W garnku z grubym dnem rozgrzej odrobinę oleju, zeszklij cebulę, a następnie dodaj włoszczyznę i podsmaż. Dodaj czosnek i smaż jeszcze krótką chwilę, ciągle mieszając. Następnie dodaj pokrojone buraki, wszystko razem wymieszaj i zalej bulionem. Całość gotuj około 30 minut. Na koniec, za pomocą blendera zmiksuj na jednolity krem. Podaj z grzankami i odrobiną jogurtu greckie
go.

2 komentarze:

  1. Jejku, mam identyczne wspomnienia z dzieciństwa, jeśli chodzi o te buraki - też potrzebowałam czasu i własnych eksperymentów, by je polubić ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda na to, że mamy coś wspólnego :)

    OdpowiedzUsuń