Krówki


Do pewnego czasu bardzo rzadko sięgałam po te słodycze, zawsze były dla mnie za słodkie. Kiedy jednak dowiedziałam się, jak prosto można je zrobić samemu w domu, była motywacja by przygotować je według własnego uznania. I wtedy się zakochałam. Od tamtego momentu pojawiają się bardzo często, mogą być też bardzo fajnym własnoręcznie przyrządzonym upominkiem!

Składniki na 70-80 cukierków:
  • 500ml niesłodzonego mleka skondensowanego
  • szklanka cukru
  • 1/2 kostki masła
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
Sposób przygotowania:
 

Składniki rozpuść w rondelku o grubym dnie i gotuj, ciągle mieszając. Kiedy masa zgęstnieje tak, że stanie się kleista, przelej do wyłożonej papierem do pieczenia foremki. Kiedy wystygnie, odstaw do lodówki na kilka godzin. Kiedy zastygnie, pokrój w kostkę i zajadaj. Polecam zawinąć krówki w papier do pieczenia, wtedy będą wyglądały jak prawdziwe cukierki!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz