Tarta z porami powstała przy okazji zeszłorocznego sylwestra, a ponieważ kolejny już przed nami, postanowiłam do niej wrócić. Za porami raczej nie przepadałam, ale kiedy spróbowałam ich w wersji na słodko - z rodzynkami i orzechami włoskimi, zdecydowanie przypadły mi wtedy do gustu :)
Przepis:
Składniki na ciasto:
- 200g mąki
- 100g masła
- 2 łyżki wody
- szczypta soli
Połącz dokładnie wszystkie składniki. Następnie uformuj z ciasta kulę, owiń folią spożywczą i zostaw w lodówce na minimum 30 minut. Po tym czasie, ciasto rozwałkuj, wyłóż papierem formę na tartę, a następnie umieść w niej ciasto. Za pomocą widelca, nakłuj ciasto w kilkunastu miejscach (aby podczas pieczenia nie tworzyły się pęcherzyki powietrza) i piecz w 190 stopniach przez 15 minut. Następnie wypełnij tartę farszem i piecz kolejne 15 minut.
Składniki na farsz:
- 3 pory
- ser typu blue
- 2 jajka
- mały kubeczek śmietany 12%
- łyżeczka masła
- garść rodzynek
- garść rozgniecionych orzechów włoskich
- łyżeczka suszonej lawendy
- 200ml białego wytrawnego wina
- zioła prowansalskie do smaku
- gałka muszkatołowa do smaku
- sól i pieprz do smaku
Masło rozpuść na rozgrzanej patelni. Dodaj pokrojone w plasterki pory i podsmaż. Następnie wlej na patelnię białe wino i duś całość pod przykryciem do czasu aż pory zmiękną. Dodaj orzechy, rodzynki, lawendę oraz pozostałe przyprawy. Na koniec wrzuć pokruszony ser blue i mieszaj całość do czasu jego rozpuszczenia. W osobnej miseczce roztrzep jajka i wymieszaj ze śmietaną. Gotowy farsz wyłóż na podpieczone ciasto i zalej sosem śmietanowo-jajecznym.
Smacznego!
Bardzo smakowicie się zapowiada. Na pewno wypróbuje. Dziękuje za przepis i pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie polecam! :)
OdpowiedzUsuń