Tarta z porami i lawendą


Tarta z porami powstała przy okazji zeszłorocznego sylwestra, a ponieważ kolejny już przed nami, postanowiłam do niej wrócić. Za porami raczej nie przepadałam, ale kiedy spróbowałam ich w wersji na słodko - z rodzynkami i orzechami włoskimi, zdecydowanie przypadły mi wtedy do gustu :)



Przepis:

Składniki na ciasto:
  •  200g mąki
  • 100g masła
  • 2 łyżki wody
  • szczypta soli
Sposób przygotowania:

Połącz dokładnie wszystkie składniki. Następnie uformuj z ciasta kulę, owiń folią spożywczą i zostaw w lodówce na minimum 30 minut. Po tym czasie, ciasto rozwałkuj, wyłóż papierem formę na tartę, a następnie umieść w niej ciasto. Za pomocą widelca, nakłuj ciasto w kilkunastu miejscach (aby podczas pieczenia nie tworzyły się pęcherzyki powietrza) i piecz w 190 stopniach przez 15 minut. Następnie wypełnij tartę farszem i piecz kolejne 15 minut.



Składniki na farsz:
  •  3 pory
  • ser typu blue
  • 2 jajka
  • mały kubeczek śmietany 12%
  • łyżeczka masła
  • garść rodzynek
  • garść rozgniecionych orzechów włoskich
  • łyżeczka suszonej lawendy
  • 200ml białego wytrawnego wina
  • zioła prowansalskie do smaku
  • gałka muszkatołowa  do smaku
  • sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:

Masło rozpuść na rozgrzanej patelni. Dodaj pokrojone w plasterki pory i podsmaż. Następnie wlej na patelnię białe wino i duś całość pod przykryciem do czasu aż pory zmiękną. Dodaj orzechy, rodzynki, lawendę oraz pozostałe przyprawy. Na koniec wrzuć pokruszony ser blue i mieszaj całość do czasu jego rozpuszczenia. W osobnej miseczce roztrzep jajka i wymieszaj ze śmietaną. Gotowy farsz wyłóż na podpieczone ciasto i zalej sosem śmietanowo-jajecznym.




Smacznego!




2 komentarze:

  1. Bardzo smakowicie się zapowiada. Na pewno wypróbuje. Dziękuje za przepis i pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń