Święta kojarzą mi się głównie z zapachem korzennych przypraw. Właśnie dzięki nim potrawy nabierają genialnego zapachu smaku i aromatu. A jeśli już mowa o świętach, to nie obejdzie się bez domowych pierniczków, bo kto ich nie lubi? :)
Przepis:
Składniki:
- 1/4 szklanki miodu
- 2 szklanki mąki
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 80g masła
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- 1 łyżeczka mielonego kardamonu
- 1 łyżeczka kakao
Masło rozpuść z miodem. Kiedy ostygnie wymieszaj z pozostałymi składnikami. Zagnieć ciasto, zawiń w folię spożywczą i pozostaw na minimum kilka godzin w lodówce. Następnie rozwałkuj ciasto na grubość kilku milimetrów i wycinaj ulubione kształty. Piecz w 180 stopniach przez około 10 min. Przechowuj w suchym miejscu, najlepiej w miseczce lub na talerzu - zmiękną szybciej niż te przechowywane w słoiku czy puszce.
Smacznego!
Wygląda bardzo smacznie! :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
OdpowiedzUsuń