Pierniczki świąteczne


Święta kojarzą mi się głównie z zapachem korzennych przypraw. Właśnie dzięki nim potrawy nabierają genialnego zapachu smaku i aromatu. A jeśli już mowa o świętach, to nie obejdzie się bez domowych pierniczków, bo kto ich nie lubi? :)


Przepis:

Składniki:
  • 1/4 szklanki miodu
  • 2 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 80g masła
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka mielonego kardamonu
  • 1 łyżeczka kakao
Sposób przygotowania:

Masło rozpuść z miodem. Kiedy ostygnie wymieszaj z pozostałymi składnikami. Zagnieć ciasto, zawiń w folię spożywczą i pozostaw na minimum kilka godzin w lodówce. Następnie rozwałkuj ciasto na grubość kilku milimetrów i wycinaj ulubione kształty. Piecz w 180 stopniach przez około 10 min. Przechowuj w suchym miejscu, najlepiej w miseczce lub na talerzu - zmiękną szybciej niż te przechowywane w słoiku czy puszce.


Smacznego!



2 komentarze: