Sałatka z grillowanym bakłażanem


Sałatki z grillowanymi warzywami to jedne z moich ulubionych. Warzywa podczas grillowania nabierają ciekawego smaku i aromatu, a w połączeniu z serami i oliwą tworzą genialną kolację, lunch czy dodatek do dań głównych :)




Przepis:

Składniki na dwie porcje:
  • 1 mały bakłażan
  • świeży szpinak - 2 garści
  • garść pomidorków koktajlowych
  • pół kostki sera feta
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek
  • łyżeczka soku z cytryny

Sposób przygotowania:

Bakłażana umyj i pokrój w cienkie plastry. Posól i rozłóż na ręczniku papierowym aby puścił sok (w ten sposób pozbędziesz się goryczki). Grilluj na patelni grillowej do czasu przyrumienienia z każdej strony. Szpinak umyj, pomidorki przekrój na pół. Warzywa poukładaj warstwowo na talerzu. Posyp pokruszonym serem feta, polej oliwą z oliwek i skrop sokiem z cytryny. Gotowe :)


Smacznego!





1 komentarz:

  1. Lekka, smaczna i bardzo pożywna sałatka!:)
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń