Ciasto korzenne z sokiem pomarańczowym




Pomarańczowe ciasto korzenne to ostatnio jedno z moich ulubionych. Odkąd je pierwszy raz upiekłam już nie wyobrażam sobie okresu świątecznego bez tego smaku i zapachu. Przyprawy korzenne, tarta skórka z pomarańczy i świeżo wyciśnięty sok tworzą razem obłędną mieszankę. Dzięki nim, samo przygotowywanie tego ciacha, staje się już przyjemnością.



Przepis:

Składniki:
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • 1,5 szklanki mleka 
  • 1 szklanka cukru trzcinowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół szklanki oleju kokosowego
  • pół szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
  • łyżeczka: cynamonu, kardamony, imbiru, mielonych goździków, gałki muszkatołowej
  • skórka starta z 1 dużej pomarańczy
 Sposób przygotowania:

 Wymieszaj ze sobą wszystkie sypkie składniki, a następnie dodaj mokre. Całość wymieszaj dokładnie mikserem. Rozgrzej prodiż lub piekarnik do 180 stopni. Masę wylej na wyłożoną papierem formę do pieczenia. Piecz 45-60 minut.

Polewa czekoladowa - inspiracja: Just My Delicious :)

Składniki na polewę czekoladową:
  •  2 łyżki masła
  • 6 łyżek mleka
  • 8 łyżek kako
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
Sposób przygotowania:

Masło rozpuść z cukrem w rondelku. Dodaj mleko i wymieszaj. Zmniejsz ogień i powoli dodawaj kakao cały czas dokładnie mieszając. Zdejmij i z pomocą pędzelka polej polewą upieczone ciasto. Kiedy całość ostygnie, wstaw do lodówki na min. 3 godziny.


Smacznego!



1 komentarz: