Pomarańczowe ciasto korzenne to ostatnio jedno z moich ulubionych. Odkąd je pierwszy raz upiekłam już nie wyobrażam sobie okresu świątecznego bez tego smaku i zapachu. Przyprawy korzenne, tarta skórka z pomarańczy i świeżo wyciśnięty sok tworzą razem obłędną mieszankę. Dzięki nim, samo przygotowywanie tego ciacha, staje się już przyjemnością.
Przepis:
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej
- 1,5 szklanki mleka
- 1 szklanka cukru trzcinowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- pół szklanki oleju kokosowego
- pół szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
- łyżeczka: cynamonu, kardamony, imbiru, mielonych goździków, gałki muszkatołowej
- skórka starta z 1 dużej pomarańczy
Wymieszaj ze sobą wszystkie sypkie składniki, a następnie dodaj mokre. Całość wymieszaj dokładnie mikserem. Rozgrzej prodiż lub piekarnik do 180 stopni. Masę wylej na wyłożoną papierem formę do pieczenia. Piecz 45-60 minut.
Polewa czekoladowa - inspiracja: Just My Delicious :)
Składniki na polewę czekoladową:
- 2 łyżki masła
- 6 łyżek mleka
- 8 łyżek kako
- 2 łyżki cukru trzcinowego
Masło rozpuść z cukrem w rondelku. Dodaj mleko i wymieszaj. Zmniejsz ogień i powoli dodawaj kakao cały czas dokładnie mieszając. Zdejmij i z pomocą pędzelka polej polewą upieczone ciasto. Kiedy całość ostygnie, wstaw do lodówki na min. 3 godziny.
Smacznego!
Super napisane. Musze tu zaglądać częściej.
OdpowiedzUsuń