Pesto to jeden z moich ulubionych dodatków do makaronu. Odkąd zrobiłam je po raz pierwszy, już bardzo rzadko zdarza mi się kupić "sklepowe". Pasuje także do sałatek, kanapek i wielu innych dań. Sprawia, że stają się bardziej urozmaicone i mniej banalne. Tak na prawdę można je przygotować z prawie każdej zieleniny i orzechów, które masz pod ręką. Nie mniej jednak, pesto z rukoli jest moim ulubionym :)
Przepis:
Składniki:
- 2 garści rukoli
- 2 ząbki czosnku
- garść prażonego słonecznika słonecznika
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- garść tartego parmezanu
- łyżka soku z cytryny
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Wszystkie sypkie składniki wrzuć do misy blendera i zmiksuj do preferowanej konsystencji (moje jest zawsze odrobinę grudkowate :)). Na koniec dodaj oliwę, przyprawy i zmiksuj ponownie. Odstaw do lodówki na kilkanaście minut aby składniki się "przegryzły" i gotowe :)
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz