Pesto z rukoli ze słonecznikiem


Pesto to jeden z moich ulubionych dodatków do makaronu. Odkąd zrobiłam je po raz pierwszy, już bardzo rzadko zdarza mi się kupić "sklepowe". Pasuje także do sałatek, kanapek i wielu innych dań. Sprawia, że stają się bardziej urozmaicone i mniej banalne. Tak na prawdę można je przygotować z prawie każdej zieleniny i orzechów, które masz pod ręką. Nie mniej jednak, pesto z rukoli jest moim ulubionym :)



Przepis:

Składniki:
  • 2 garści rukoli
  • 2 ząbki czosnku
  • garść prażonego słonecznika słonecznika
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • garść tartego parmezanu
  • łyżka soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Wszystkie sypkie składniki wrzuć do misy blendera i zmiksuj do preferowanej konsystencji (moje jest zawsze odrobinę grudkowate :)). Na koniec dodaj oliwę, przyprawy i zmiksuj ponownie. Odstaw do lodówki na kilkanaście minut aby składniki się "przegryzły" i gotowe :)

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz