Pasta z tofu z pieczoną papryką



Już kiedyś pisałam, że uwielbiamy pasty kanapkowe. Ostatnio jednak troszkę już znudziły nam się te tradycyjne i postanowiliśmy poeksperymentować z tofu. W lodówce mieliśmy akurat paprykę, którą upiekliśmy w prodiżu i zmiksowaliśmy razem z pozostałymi składnikami. Smak był obłędny - paprykowo-orientalny! Tak dobrej pasty jeszcze nigdy nie jedliśmy :)



Przepis:

Składniki:
  •  2 papryki
  • 1 kostka tofu
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka sosu sojowego
  • kmin rzymski
  • odrobina soku z limonki
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:  

Paprykę upiecz w prodiżu lub piekarniku w 180 stopniach, tak by skórka się odrobinę przypaliła, to sprawi, że będzie łatwo odchodzić. Kiedy już przestygnie, obierz ją dokładnie i razem z pozostałymi składnikami wrzuć do misy blendera. Zmiksuj dokładnie i dopraw do smaku. Wstaw na jakiś czas do lodówki by nabrała smaku.

Smacznego!





2 komentarze:

  1. Nigdy nie robiłam pasty z tofu. Może czas spróbować?
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Zdecydowanie polecam, szczególnie jeśli lubisz kuchnię orientalną :)

    OdpowiedzUsuń