Co więcej, nadzienie z ricotty można również wykorzystać jako wypełnienie do tarty, czy masę sernikową.
Przepis
Składniki na kruchy spód:
- 200g mąki pszennej
- 100g masła
- szczypta soli
- łyżeczka cukru trzcinowego
- 1 opakowanie ricotty
- 1 jajko
- 2 łyżki cukru trzcinowego/miodu
- starta skórka z 1 pomarańczy
- sok wyciśnięty z jednej pomarańczy
- szczypta imbiru
- szczypta kardamonu
- szczypta gałki muszkatołowej
- łyżeczka cynamonu
- 1 pomarańcz
- garść orzechów włoskich
- dwie łyżki płynnego miodu
Składniki na masę serową dobrze wymieszaj. Następnie wypełnij nią spody babeczek i piecz jeszcze 15 minut.
Kiedy babeczki będą już gotowe, rozgnieć orzechy włoskie na małe kawałeczki, wymieszaj z płynnym miodem (wystarczy postawić go w pobliżu kuchenki/piekarnika/grzejnika by zmienił konsystencję na płynną) i nakładaj na babeczki. Następnie sparz pomarańczę wrzątkiem, pokrój w cienkie plasterki i udekoruj nią każdą babeczkę.
Gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz