Kruche babeczki z pomarańczową ricottą



Kruche babeczki z pomarańczową ricottą powstały bardzo spontanicznie. Miałam ochotę upiec coś dobrego a w lodówce znalazłam akurat ricottę. Dodałam pomarańcze, imbir, kardamon i efekt był obłędny. Babeczki doskonale sprawdziły się również jako babeczki urodzinowe :)
Co więcej, nadzienie z ricotty można również wykorzystać jako wypełnienie do tarty, czy masę sernikową.



Przepis

Składniki na kruchy spód:
  •  200g mąki pszennej
  • 100g masła
  • szczypta soli
  • łyżeczka cukru trzcinowego 

Składniki na masę z ricotty:
  • 1 opakowanie ricotty
  • 1 jajko 
  • 2 łyżki cukru trzcinowego/miodu
  • starta skórka z 1 pomarańczy
  • sok wyciśnięty z jednej pomarańczy
  • szczypta imbiru
  • szczypta kardamonu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • łyżeczka cynamonu

Dodatkowo:
  • 1 pomarańcz
  • garść orzechów włoskich
  • dwie łyżki płynnego miodu  

Mąkę utrzyj z pokrojonym w kostkę masłem, dodaj resztę składników i zagnieć ciasto. Uformuj kulę i zawiń folią spożywczą. Chłodź w lodówce przez 30 minut. Po tym czasie wyciągnij ciasto z lodówki i rozwałkuj. Wypełnij ciastem papilotki na babeczki, zrób kilka dziurek widelcem w każdej z nich, rozgrzej piekarnik do 200 stopni i piecz 10 minut.
Składniki na masę serową dobrze wymieszaj. Następnie wypełnij nią spody babeczek i piecz jeszcze 15 minut.
Kiedy babeczki będą już gotowe, rozgnieć orzechy włoskie na małe kawałeczki, wymieszaj z płynnym miodem (wystarczy postawić go w pobliżu kuchenki/piekarnika/grzejnika by zmienił konsystencję na płynną) i nakładaj na babeczki. Następnie sparz pomarańczę wrzątkiem, pokrój w cienkie plasterki i udekoruj nią każdą babeczkę.

Gotowe!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz