Empanadas z dynią i chorizo


"Dostałem w pracy dynię więc obiecałem, że zrobię empanadas... zapomniałem że dziś jest mecz..." - tak powstały pyszne, jesienne empadanas z dynią i chorizo :)


Składniki na ciasto:
  • 150g mąki pszennej mąki
  • 130g mąki żytniej
  • 110g masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżka octu
  • 1 łyżka soli
  • 80ml zimnej wody
Sposób przygotowania:

Mąkę wymieszaj z solą i utrzyj z masłem. W osobnym naczyniu wymieszaj jajko z octem i wodą na jednolity kolor. Dodaj do ciasta, zagnieć, uformuj kulę i owiń folią spożywczą. Chłodź w lodówce przez godzinę. Po tym czasie wyciągnij z lodówki i rozwałkuj. Za pomocą szklanki lub maszynki do pierogów przygotuj okrągłe kawałki ciasta.




Składniki na farsz:

- 300g dyni
- 120g chorizo
- 250g mięsa mielonego
- łyżeczka cynamonu
- odrobina tartego imbiru
- 1 papryczka chili
- 1 cebula
- 1 łyżka oleju kokosowego 
- sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Dynię rozkrój, wydrąż pestki, pokrój w duże kawałki i piecz w rozgrzanym piekarniku (180 stopni) lub prodiżu przez około 45 minut. Cebulę posiekaj i zeszklij na rozgrzanym oleju. Dodaj na patelnię mięso mielone i smaż aż zmieni kolor. Następnie dorzuć pokrojoną w kostkę kiełbasę chorizo. Wymieszaj i smaż jeszcze kilka minut. Wydrąż miąższ z upieczonej dyni, posiekaj i dodaj do mięsa. Całość duś kilkanaście minut. W międzyczasie dopraw do smaku solą i pieprzem, dodaj starty na tarce imbir, posiekaną papryczkę chili i łyżeczkę cynamonu. Na koniec dorzuć posiekany szczypiorek i wymieszaj. Porcje farszu nakładaj na kawałki ciasta. Krawędzie możesz docisnąć widelcem. Gotowe pierogi posmaruj rozbełtanym jajkiem. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni lub prodiżu przez 15-20.

Empanadas z dynią najlepiej smakują na ciepło, zaraz po wyjęciu z piekarnika. Można je jednak podać również na zimno, w formie szybkiej przekąski z ulubionym sosem lub dipem. Smacznego!

2 komentarze:

  1. Czy mąką jest pszenną 550 ? Bo ciasto wygląda, jakby tam był dodatek pełnoziarnistej. Ewentualnie można taką dodać?
    Czy brak chorizo wpłynie znacząco na smak? Nie mam go pod ręką, a danie wygląda tak apetycznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak, część mąki pszennej można zastąpić pełnoziarnistą - ja tak właśnie zrobiłam. Brak chorizo nie zmieni smaku tak bardzo. W zamian możesz dodać więcej mięsa i też będzie bardzo smacznie :)

    OdpowiedzUsuń