Muffinki bananowe z masłem orzechowym


Bananowe babeczki z masłem orzechowym powstały bardzo spontanicznie. Banan sprawił, że były delikatne, słodkie i rozpływały się w ustach :)



Składniki:
  • 3 banany
  • 0,5 szklanki cukru lub 2-3 łyżki miodu
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki żytniej
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 0,5 szklanki oleju kokosowego
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 2 łyżki posiekanych orzechów 
  • 1 łyżeczka cynamonu
Sposób przygotowania:

Suche składniki (oprócz posiekanych orzechów)  wymieszaj w jednym naczyniu. 2 banany rozgniecione widelcem, masło orzechowe, mleko, jajko, olej i ewentualnie miód dodaj do reszty składników i dokładnie wymieszaj. Masę nakładaj łyżką do papilotek. Następnie do każdej babeczki dodaj pokrojonego banana i posiekane orzechy. Jeśli korzystasz z prodiża, rozgrzej go wcześniej i piecz około 12-15 minut. Natomiast piekarnik rozgrzej wcześniej do 200 stopni i piecz 25 minut. Znikają jeszcze ciepłe :) Smacznego!

3 komentarze:

  1. Banan i masło orzechowe to pyszne połączenie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Banan i masło orzechowe to pyszny klasyk! :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. O tak! jest idealne :) Natalie, dzięki za link, na pewno zajrzę!

    OdpowiedzUsuń