Bananowe babeczki z masłem orzechowym powstały bardzo spontanicznie. Banan sprawił, że były delikatne, słodkie i rozpływały się w ustach :)
Składniki:
- 3 banany
- 0,5 szklanki cukru lub 2-3 łyżki miodu
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka mąki żytniej
- 1 jajko
- 1 szklanka mleka
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- 0,5 szklanki oleju kokosowego
- 2 łyżki masła orzechowego
- 2 łyżki posiekanych orzechów
- 1 łyżeczka cynamonu
Suche składniki (oprócz posiekanych orzechów) wymieszaj w jednym naczyniu. 2 banany rozgniecione widelcem, masło orzechowe, mleko, jajko, olej i ewentualnie miód dodaj do reszty składników i dokładnie wymieszaj. Masę nakładaj łyżką do papilotek. Następnie do każdej babeczki dodaj pokrojonego banana i posiekane orzechy. Jeśli korzystasz z prodiża, rozgrzej go wcześniej i piecz około 12-15 minut. Natomiast piekarnik rozgrzej wcześniej do 200 stopni i piecz 25 minut. Znikają jeszcze ciepłe :) Smacznego!
Banan i masło orzechowe to pyszne połączenie:)
OdpowiedzUsuńBanan i masło orzechowe to pyszny klasyk! :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
O tak! jest idealne :) Natalie, dzięki za link, na pewno zajrzę!
OdpowiedzUsuń