Tortille pszenne


Zawsze wydawało mi się, że zrobienie własnych tortilli jest bardzo czasochłonne i trudne... dopóki nie poszukałam przepisu ;) Jak się okazało jest zupełnie odwrotnie. Można je przygotować szybko i sprawnie. Torille można wypełnić ulubionym farszem lub podać jako dodatek do past lub innych smarowideł, a nawet do sałatek.


Składniki na 6-8 sztuk:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 180ml gorącej wody
  • dwie łyżki oleju kokosowego
  • szczypta soli
Sposób przygotowania:

Składniki wymieszaj w misce, a następnie zagniataj przez około 5 minut. Wyrobione ciasto odstaw na około 15 minut. Po tym czasie podziel na 6/8 części. Z każdej części uformuj kulę, rozgnieć dłonią na stolnicy, a następnie rozwałkuj na grubość 1-2 milmetrów. Rozgrzej szeroką patelnię (taką z nieprzywierającą powłoką) i piecz każdy placek (bez dodatku oleju!) przez około 30 sekund z każdej strony. Gotowe!

*Podczas podgrzewania na plackach tworzą się bąble, które znikają zaraz po ostygnięciu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz