Owsianka jest jak śniadaniowe must have. Z mlekiem lub jogurtem, owocami lub bakaliami - zawsze jest zdrowa i smaczna. W jesienne poranki cudownie komponuje się z dodatkiem przypraw, takich jak cynamon, imbir czy kardamon, które pobudzają i rozgrzewają cały organizm.
Składniki na jedną porcję:
- 3 łyżki płatków owsianych
- szklanka mleka
- 1 gruszka
- łyżeczka miodu
- szczypta mielonego imbiru
- orzechy włoskie 3-4 sztuki
Zagotuj mleko, wsyp płatki, dodaj miód i mieszaj, aż całość zgęstnieje. Zredukuj ogień. Gruszkę podziel na pół. Część zetrzyj na tarce i dodaj do gotującej się owsianki razem ze szczyptą imbiru i wymieszaj. Zdejmij z ognia, przelej do miseczki. Pokrój resztę gruszki, rozgnieć orzechy. Udekoruj nimi wierzch owsianki. Możesz również przyżądzić owsiankę w słoiczku, w którym spokojnie możesz ją zabrać do pracy, szkoły, czy w każde inne miejsce :)
smakuje dobrze
OdpowiedzUsuń