Shakshuka z bakłażanem



Shakshuka to danie pochodzące z Tunezji, znane również w Izraelu i Egipcie. Jest to potrawa podawana na śniadanie, a składa się z pomidorów, papryki, cebuli i sadzonych jajek w pikantnym sosie. Do danie można dodać również inne ulubione warzywa, tarty ser czy wędlinę. Shakshukę najlepiej podać ze świeżym, pełnoziarnistym pieczywem.

Składniki:
  • odrobina oleju kokosowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała cebula
  • 1 mała czerwona papryka
  • 1 mały bakłażan lub pół dużego
  • puszka pomidorów w zalewie
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 2 jajka
  • pieprz i sól do smaku
  • natka pietruszki
  • mała papryczka chili
Sposób przygotowania:

Cebulę zeszklij na łyżce oleju, następnie dodaj posiekany czosnek. Bakłażana i paprykę pokrój i dodaj na patelnię. Dopraw kuminem i papryczką chili. Wszystko razem podsmaż a następnie zalej pomidorami w zalewie. Kiedy sos już zgęstnieje i warzywa zmiękną zrób dwa wgłębienia, a następnie wbij w nie jajka i poczekaj aż staną się ścięte (jeśli lubisz bardzo ścięte żółtka polecam przykryć od góry na kilka minut). Podawaj z ulubionym pieczywem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz