Kremowa zupa z dyni na mleczku kokosowym


Dynia to warzywo jednocześnie niskokaloryczne, jak również bogate w witaminy i minerały. Pestki dyni to bardzo wartościowe źródło kwasów tłuszczowych nienasyconych, dlatego również warto zwrócić na nie uwagę.

Zupa z dyni zawsze kojarzyła mi się z jesienią. Jednak przechodząc obok warzywniaka, postanowiłam przygotować coś już teraz :)


Składniki:
  • 1 mała dynia
  • puszka mleczka kokosowego
  • 3 ziemniaki
  • 1 papryczka chili
  • odrobina tartego imbiru
  • łyżka oleju kokosowego
  • 1 mała cebula
  • ząbek czosnku
  • 1 litr bulionu
  • sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:

Cebulę i czosnek posiekaj. Do garnka o grubym dnie, wlej łyżkę oleju kokosowego, rozgrzej i zeszklij cebulę, a następnie dodaj czosnek. Chili pozbaw pestek i również posiekaj. Imbir zetrzyj na tarce o małych oczkach. Oba produkty dodaj do garnka, wymieszaj z szalotką i czosnkiem. Podsmaż przez około minutę, a następnie dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki. Dynię pozbaw miąższu, obierz i pokrój na małe kawałki. Dodaj do smażonych warzyw. Składniki wymieszaj i zalej bulionem. Gotuj do momentu aż dynia i ziemniaki staną się miękkie. Wlej mleczko kokosowe. Całość dopraw do smaku i wymieszaj. Następnie za pomocą blendera zmiksuj na gładki krem. Podawaj z prażonymi pestkami i chrupiącym pieczywem. Smacznego!

2 komentarze:

  1. Z mlekiem kokosowym musi być dobre! Bardzo apetycznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Melko kokosowe super równoważy ostry smak chili i imbiru :) polecam!

      Usuń