Zupa z dyni zawsze kojarzyła mi się z jesienią. Jednak przechodząc obok warzywniaka, postanowiłam przygotować coś już teraz :)
Składniki:
- 1 mała dynia
- puszka mleczka kokosowego
- 3 ziemniaki
- 1 papryczka chili
- odrobina tartego imbiru
- łyżka oleju kokosowego
- 1 mała cebula
- ząbek czosnku
- 1 litr bulionu
- sól i pieprz do smaku
Cebulę i czosnek posiekaj. Do garnka o grubym dnie, wlej łyżkę oleju kokosowego, rozgrzej i zeszklij cebulę, a następnie dodaj czosnek. Chili pozbaw pestek i również posiekaj. Imbir zetrzyj na tarce o małych oczkach. Oba produkty dodaj do garnka, wymieszaj z szalotką i czosnkiem. Podsmaż przez około minutę, a następnie dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki. Dynię pozbaw miąższu, obierz i pokrój na małe kawałki. Dodaj do smażonych warzyw. Składniki wymieszaj i zalej bulionem. Gotuj do momentu aż dynia i ziemniaki staną się miękkie. Wlej mleczko kokosowe. Całość dopraw do smaku i wymieszaj. Następnie za pomocą blendera zmiksuj na gładki krem. Podawaj z prażonymi pestkami i chrupiącym pieczywem. Smacznego!
Z mlekiem kokosowym musi być dobre! Bardzo apetycznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńMelko kokosowe super równoważy ostry smak chili i imbiru :) polecam!
Usuń