Blok czekoladowy z reguły przywołuje wspomnienie dzieciństwa. My niestety jeszcze nigdy nie mieliśmy okazji go spróbować dlatego postanowiliśmy nadrobić zaległości i przygotować go właśnie teraz :)
Składniki:
- 1/2 szklanki mleka
- 3/4 szklanki cukru lub innej substancji słodzącej
- 4 łyżki kakao
- 250g masła
- 2 szklanki mleka w proszku
- herbatniki, wiórki kokosowe (można użyć innych dodatków)
Mleko, cukier, masło i kakao umieść w garnku i powoli podgrzewaj, tak by nie doprowadzić do zagotowania. Kiedy składniki się połączą, wyłącz ogień i mieszaj, powoli dodając mleko w proszku. Kiedy masa będzie jednolita dodaj pokruszone herbatniki i wiórki kokosowe. Jeszcze raz dokładnie wymieszaj, a następnie przełóż do keksówki. Następnie wstaw na kilka godzin do lodówki aby masa zastygła. Gotowy blok krój na kawałki i zajadaj :)
Jak powszechnie wiadomo, blok czekoladowy jest dość kalorycznym i słodkim deserem, ale nawet osobom dbającym o linię czasem należy się chwila na coś słodkiego. W takich sytuacjach domowe słodycze sprawdzają się moim zdaniem o wiele lepiej niż kupowane w sklepie :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz