Blok czekoladowy z herbatnikami i wiórkami kokosowymi


Blok czekoladowy z reguły przywołuje wspomnienie dzieciństwa. My niestety jeszcze nigdy nie mieliśmy okazji go spróbować dlatego postanowiliśmy nadrobić zaległości i przygotować go właśnie teraz :)

Składniki:
  • 1/2 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki cukru lub innej substancji słodzącej
  • 4 łyżki kakao
  • 250g masła
  • 2 szklanki mleka w proszku
  • herbatniki, wiórki kokosowe (można użyć innych dodatków)
Sposób przygotowania:

Mleko, cukier, masło i kakao umieść w garnku i powoli podgrzewaj, tak by nie doprowadzić do zagotowania. Kiedy składniki się połączą, wyłącz ogień i mieszaj, powoli dodając mleko w proszku. Kiedy masa będzie jednolita dodaj pokruszone herbatniki i wiórki kokosowe. Jeszcze raz dokładnie wymieszaj, a następnie przełóż do keksówki. Następnie wstaw na kilka godzin do lodówki aby masa zastygła. Gotowy blok krój na kawałki i zajadaj :)


Jak powszechnie wiadomo, blok czekoladowy jest dość kalorycznym i słodkim deserem, ale nawet osobom dbającym o linię czasem należy się chwila na coś słodkiego. W takich sytuacjach domowe słodycze sprawdzają się moim zdaniem o wiele lepiej niż kupowane w sklepie :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz