Masło orzechowe


Masło orzechowe przywędrowało do nas z Ameryki. Ja pamiętam je głównie z amerykańskich seriali, gdzie zazwyczaj pojawiało się jako smarowidło do tostów podawanych z odrobiną dżemu.

 

Masło orzechowe oprócz tego, że jest pyszne, zarazem jest bardzo zdrowe. Orzeszki ziemne. Prawdziwe masło orzechowe, powinno składać się wyłącznie z orzechów, ewentualnie dodatku oleju roślinnego lub odrobiny soli. Masła orzechowego możesz użyć jako smarowidła do pieczywa, dodatku do owsianek, deserów, koktajli, ciast ciasteczek i wielu innych potraw.

Składniki na 1 słoiczek:
  • 400 g orzeszków ziemnych 
Sposób przygotowania:

Orzeszki wsyp do misy blendera i miksuj do czasu, aż z orzeszków wydzieli się olej i masa nabierze konsystencji nadającej się do smarowania. Od czasu do czasu zatrzymaj urządzenie aby zebrać orzeszki ze ścianek. W ramach upodobań, w czasie miksowania dodaj sól do smaku lub rozrzedzić masę oliwą z oliwek. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz