Naleśniki ze szpinakiem i serem feta to bardzo zdrowa propozycja na prosty i niebanalny posiłek. Sprawdzają się zarówno jako drugie drugie śniadanie, lunch, czy obiad. Najlepiej komponują się z lekkim sosem czosnkowym na bazie jogurtu. Co więcej, wrzesień to podobno ostatnia chwila na świeży szpinak, także na prawdę warto jeszcze skorzystać.
Składniki na ciasto naleśnikowe (mniej więcej 6 sztuk):
- pół szklanki mąki pszennej
- pół szklanki mąki żytniej
- 2 jajka
- szklanka wody
- olej kokosowy do smażenia
Wszystkie składniki połącz ze sobą na jednolitą masę. Smaż porcjami na rozgrzanej patelni przez około 2 minuty z każdej strony.
Składniki na farsz:
- 450g świeżego szpinaku (ewentualnie mrożonego w liściach)
- 100g sera typu feta
- 3 ząbki czosnku
- sól/pieprz do smaku
- tarta gałka muszkatołowa
- odrobina oleju kokosowego
Składniki na sos czosnkowy:
- 200g gęstego jogurtu naturalnego
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz do smaku
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz