Naleśniki ze szpinakiem, fetą i sosem czosnkowym


Naleśniki ze szpinakiem i serem feta to bardzo zdrowa propozycja na prosty i niebanalny posiłek. Sprawdzają się zarówno jako drugie drugie śniadanie, lunch, czy obiad. Najlepiej komponują się z lekkim sosem czosnkowym na bazie jogurtu. Co więcej, wrzesień to podobno ostatnia chwila na świeży szpinak, także na prawdę warto jeszcze skorzystać.


Składniki na ciasto naleśnikowe (mniej więcej 6 sztuk):
  • pół szklanki mąki pszennej
  • pół szklanki mąki żytniej
  • 2 jajka
  • szklanka wody
  • olej kokosowy do smażenia
Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki połącz ze sobą na jednolitą masę. Smaż porcjami na rozgrzanej patelni przez około 2 minuty z każdej strony.



Składniki na farsz:
  • 450g świeżego szpinaku (ewentualnie mrożonego w liściach)
  • 100g sera typu feta
  • 3 ząbki czosnku
  • sól/pieprz do smaku
  • tarta gałka muszkatołowa
  • odrobina oleju kokosowego
Rozgrzej patelnię z łyżką oleju, wrzuć rozdrobniony czosnek, a po chwili dodaj szpinak i wymieszaj. Duś 10-15 minut, dopraw solą, pieprzem oraz szczyptą gałki muszkatołowej. Porcje szpinaku nakładaj na gotowe naleśniki posypując rozdrobnionym serem i zwijaj w ulubiony sposób. Podawaj na ciepło z sosem czosnkowym, jogurtem naturalnym, czy śmietaną.



Składniki na sos czosnkowy:
  • 200g gęstego jogurtu naturalnego
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku
Składniki zmiksuj ze sobą na gładki sos. Najlepiej odstaw na chwilę do lodówki aby składniki się "przegryzły" i wyciągnij chwilę przed podaniem. W ramach upodobań, możesz również dodać łyżkę majonezu. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz