Empanadas to latynoamerykańskie pierogi, które są popularnym daniem szczególnie w Argentynie i Chile. Możemy się z nimi spotkać również w Hiszpanii. Pierogi piecze się lub smaży, a ich nadzienie różni się w zależności od kraju i regionu.
Składniki na ciasto:
- 280g mąki
- 110g masła
- 1 jajko
- 1 łyżka octu
- 1 łyżka soli
- 80ml zimnej wody
Mąkę wymieszaj z solą i utrzyj z masłem. W osobnym naczyniu wymieszaj jajko z octem i wodą na jednolity kolor. Dodaj do ciasta, zagnieć i uformuj kulę i owiń folią spożywczą. Chłodź w lodówce przez godzinę. Po tym czasie wyciągnij z lodówki i rozwałkuj. Wycinaj koła, nakładaj farsz i dokładnie sklejaj. W misce ubij jajko z 2 łyżkami wody i za pomocą pędzelka posmaruj krawędzie pierogów. Jeśli używasz prodiża, tak jak my, wyłóż go papierem do pieczenia, rozgrzej, poukładaj pierogi i piecz około 20. Jeśli używasz piekarnika piecz w 200 stopniach również 20 minut.
Pamiętaj! Im dłużej będziesz ugniatać kruche ciasto tym bardziej będzie twarde, a mniej chrupiące.
Składniki na farsz:
- mięso mielone
- 1 czerwona papryka
- 1 papryczka chili
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- pęczek natki pietruszki
- sól i pieprz
- odrobina oleju kokosowego lub innego
Cebulę posiekaj, zeszklij na oleju i dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj posiekaną chili. Pokrój czerwoną paprykę w małą kostkę i również wrzuć na patelnię. Wszystko razem podsmaż i wymieszaj. Wrzuć mięso. Dopraw solą i pieprzem i smaż z warzywami. Na koniec posiekaj drobno natkę pietruszki i dodaj do farszu. Wymieszaj. Możesz dodać ulubione zioła i gotowe :)
Świetnie napisany artykuł. Jak dla mnie bomba.
OdpowiedzUsuń