Empanadas z pikantnym farszem mięsnym


Empanadas to latynoamerykańskie pierogi, które są popularnym daniem szczególnie w Argentynie i Chile. Możemy się z nimi spotkać również w Hiszpanii. Pierogi piecze się lub smaży, a ich nadzienie różni się w zależności od kraju i regionu.


Składniki na ciasto:
  • 280g mąki
  • 110g masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżka octu
  • 1 łyżka soli
  • 80ml zimnej wody
Sposób przygotowania:

Mąkę wymieszaj z solą i utrzyj z masłem. W osobnym naczyniu wymieszaj jajko z octem i wodą na jednolity kolor. Dodaj do ciasta, zagnieć i uformuj kulę i owiń folią spożywczą. Chłodź w lodówce przez godzinę. Po tym czasie wyciągnij z lodówki i rozwałkuj. Wycinaj koła, nakładaj farsz i dokładnie sklejaj. W misce ubij jajko z 2 łyżkami wody i za pomocą pędzelka posmaruj krawędzie pierogów. Jeśli używasz prodiża, tak jak my, wyłóż go papierem do pieczenia, rozgrzej, poukładaj pierogi i piecz około 20. Jeśli używasz piekarnika piecz w 200 stopniach również 20 minut.

Pamiętaj! Im dłużej będziesz ugniatać kruche ciasto tym bardziej będzie twarde, a mniej chrupiące.




Składniki na farsz:
  • mięso mielone
  • 1 czerwona papryka
  • 1 papryczka chili
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • pęczek natki pietruszki
  • sól i pieprz
  • odrobina oleju kokosowego lub innego 
Sposób przygotowania:

Cebulę posiekaj, zeszklij na oleju i dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj posiekaną chili. Pokrój czerwoną paprykę w małą kostkę i również wrzuć na patelnię. Wszystko razem podsmaż i wymieszaj. Wrzuć mięso. Dopraw solą i pieprzem i smaż z warzywami. Na koniec posiekaj drobno natkę pietruszki i dodaj do farszu. Wymieszaj. Możesz dodać ulubione zioła i gotowe :)


 

1 komentarz: