Pełnoziarnista tarta z jabłkami, bakaliami i cynamonem


Tarta jest jedną z najpopularniejszych potraw kuchni francuskiej. Składa się z kruchego, czasem drożdżowego lub francuskiego ciasta wypełnionego słodkim lub wytrawnym nadzieniem. Można ją podawać zarówno na ciepło jak i na zimno, jako danie główne, przystawkę, deser, w zależności od rodzaju nadzienia.


Tarta z jabłkami i bakaliami powstała ze świeżo zerwanych z drzewa papierówek, które razem z cynamonem, orzechami i suszoną żurawiną smakowały lepiej niż się spodziewaliśmy ;)

Składniki:
  • 200g mąki pełnoziarnistej
  • 100g masła
  • 3 łyżki zimnej wody
  • 5 jabłek
  • dwie łyżki cukru trzcinowego lub innego słodzidła
  • garść orzechów włoskich
  • garść suszonej żurawiny
Sposób przygotowania:

Pokrojone na kawałki masło utrzyj z mąką dodając wodę. Kiedy powstanie jednolite ciasto, uformuj kulę i zawiń w folię spożywczą. Chłodź w lodówce przez 30 minut. W tym czasie obierz i pokrój jabłka. Prodiż lub formę wyłóż papierem do pieczenia. Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj. Ułóż w prodiżu/formie na tartę, zrób widelcem delikatne dziurki w spodzie i piecz 15 minut (jeśli używasz piekarnika rozgrzej go wczesniej do 180 stopni). Po tym czasie wyłóż spód jabłkami, dodaj bakalie i posyp całość cynamonem i cukrem. Piecz kolejne 15 minut i gotowe!


1 komentarz:

  1. To jest chyba jeden z moich najbardziej ulubionych smaków i jeżeli tylko mogę to oczywiście robię takie tarty. Dlatego moim zdaniem fajnie jest czasami zajrzeć do serwisu kulinarnego https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/ gdzie większość przepisów to ciasta i desery. Ja się nimi uwielbiam zajadać.

    OdpowiedzUsuń