Pieczone frytki warzywne to bardzo fajny i zdrowy zamiennik dla tradycyjnych frytek smażonych w oleju. Jest to również sposób by przemycić do naszego organizmu mnóstwo witamin. Frytki można przygotować z ulubionym dipem jako przekąskę na imprezę lub lekkie danie na obiad czy kolację, szczególnie w upalne dni.
Składniki (na 2 małe porcje):
- 1 duży korzeń selera
- 2 duże buraki
- 3 duże marchewki
- ulubione zioła
- sól i pieprz
Wszystkie warzywa obierz i pokrój w paseczki. Wrzuć do miski, dopraw solą, pieprzem i ulubionymi ziołami. Jeśli korzystasz z prodiża, warzywa umieść w naczyniu żaroodpornym. Piecz około 30minut (do miękkości warzyw). Jeśli używasz piekarnika, piecz na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w 200 stopniach przez 20minut.
Składniki na dip jogurtowo-musztardowo-miodowy:
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- łyżka soku z cytryny
- 2 łyżeczki musztardy
- 1-2 łyżeczki miodu
Wszystkie składniki wymieszaj w miseczce z pomocą łyżeczki. Proporcje możesz zmienić w ramach upodobań. Podawaj jako sos do sałatek lub dip do przekąsek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz