Pieczone frytki warzywne z dipem miodowo - musztardowym


Pieczone frytki warzywne to bardzo fajny i zdrowy zamiennik dla tradycyjnych frytek smażonych w oleju. Jest to również sposób by przemycić do naszego organizmu mnóstwo witamin. Frytki można przygotować z ulubionym dipem jako przekąskę na imprezę lub lekkie danie na obiad czy kolację, szczególnie w upalne dni.
Składniki (na 2 małe porcje):
  • 1 duży korzeń selera
  • 2 duże buraki
  • 3 duże marchewki 
  • ulubione zioła
  • sól i pieprz
Sposób przygotowania:

Wszystkie warzywa obierz i pokrój w paseczki. Wrzuć do miski, dopraw solą, pieprzem i ulubionymi ziołami.  Jeśli korzystasz z prodiża, warzywa umieść w naczyniu żaroodpornym. Piecz około 30minut (do miękkości warzyw). Jeśli używasz piekarnika, piecz na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w 200 stopniach przez 20minut.



 Składniki na dip jogurtowo-musztardowo-miodowy:
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 1-2 łyżeczki miodu
Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki wymieszaj w miseczce z pomocą łyżeczki. Proporcje możesz zmienić w ramach upodobań. Podawaj jako sos do sałatek lub dip do przekąsek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz