Zupa PHO jest chyba najbardziej popularnym daniem wietnamskim. W swojej ojczyźnie, często występuje jako danie kuchni ulicznej. Najczęściej przygotowuje się ją z wołowiną, kiełkami fasoli mung i makaronem ryżowym z dodatkiem ostrych przypraw i świeżo siekanej kolendry. W nieco mniej tradycyjnej wersji, danie można przygotować również z kurczakiem.
U mnie wersja podstawowa, lekka i szybka w przygotowaniu. Składniki na 2 porcje:
1 filet z kurczaka
750ml bulionu
2 łyżki sos sojowego
mała papryczka chili
100g makaronu ryżowego (u mnie makaron ryżowy z tapioką)
80g kiełków fasoli mung
pół limonki
świeża kolendra
świeżo zmielony pieprz
Kurczaka umyj i pokrój w paski. Zalej bulionem, dodaj zmiażdżony czosnek i gotuj. Pod koniec dodaj sos sojowy. Makaron przełóż do miski, zalej wrzącą wodą z odrobiną soli i odstaw na 5-6 minut a następnie odcedź, przelej pod bieżącą wodą i skrop oliwą. Przełóż do miseczek, zalej wywarem, dodaj kawałki kurczaka, kiełki, posiekaną papryczkę chili, świeżą kolendrę i zmielony pieprz. Skop sokiem z limonki i podawaj.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz