Wietnamska zupa PHO z kurczakiem


Zupa PHO jest chyba najbardziej popularnym daniem wietnamskim. W swojej ojczyźnie, często występuje jako danie kuchni ulicznej. Najczęściej przygotowuje się ją z wołowiną, kiełkami fasoli mung i makaronem ryżowym z dodatkiem ostrych przypraw i świeżo siekanej kolendry. W nieco mniej tradycyjnej wersji, danie można przygotować również z kurczakiem.
 
U mnie wersja podstawowa, lekka i szybka w przygotowaniu.

Składniki na 2 porcje:
  • 1 filet z kurczaka
  • 750ml bulionu
  • 2 łyżki sos sojowego
  • mała papryczka chili
  • 100g makaronu ryżowego (u mnie makaron ryżowy z tapioką)
  • 80g kiełków fasoli mung
  • pół limonki
  • świeża kolendra
  • świeżo zmielony pieprz
Kurczaka umyj i pokrój w paski. Zalej bulionem, dodaj zmiażdżony czosnek i gotuj. Pod koniec dodaj sos sojowy. Makaron przełóż do miski, zalej wrzącą wodą z odrobiną soli i odstaw na 5-6 minut a następnie odcedź, przelej pod bieżącą wodą i skrop oliwą. Przełóż do miseczek, zalej wywarem, dodaj kawałki kurczaka, kiełki, posiekaną papryczkę chili, świeżą kolendrę i zmielony pieprz. Skop sokiem z limonki i podawaj.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz