Hummus pochodzi z kuchni arabskiej, z Libanu, który wciąz toczy kulinarny spór o "prawa autorskie" do tej potrawy z Izraelem. Według legendy, została wymyślona w czasie wypraw krzyżowych przez Sułtana Saladyna. Hummus jest szczególnie popularną potrawą na Bliskim Wschodzie. Przepisów na jego przygotowanie jest wiele ale głównym składnikiem jest zawsze gotowana ciecierzyca. Cieciorkę należy najpierw namoczyć, a kiedy nasiona napęcznieją dopiero ugotować. Do wody polecam dodać łyżeczkę sody, to przyspieszy proces gotowania. Poniższy przepis na tą przyprawę został przywieziony z podróży do Dubaju.
Składniki na miseczkę pasty:
- 250g ugotowanej ciecierzycy
- 5 łyżek pasty tahini
- sok z połowy cytryny
- 100ml lodowatej wody
- ząbek czosnku
- odrobina chili
- łyżka oliwy
- natka pietruszki
Sposób przygotowania:
ciecierzycę, tahini, sok z cytryny i czosnek wrzuć do naczynia blendera i zmiksuj na gładką, kremową masę. Następnie stopniowo dodawaj wodę i mieszaj, aby pasta nabrała delikatnej, kremowej konsystencji. Podawaj polany odrobiną oliwy, z odrobiną natki pietruszki i chili. Najlepiej smakuje ze świeżymi warzywami lub pieczywem.
ciecierzycę, tahini, sok z cytryny i czosnek wrzuć do naczynia blendera i zmiksuj na gładką, kremową masę. Następnie stopniowo dodawaj wodę i mieszaj, aby pasta nabrała delikatnej, kremowej konsystencji. Podawaj polany odrobiną oliwy, z odrobiną natki pietruszki i chili. Najlepiej smakuje ze świeżymi warzywami lub pieczywem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz