Tahini


Tahini lub inaczej tahina to pasta sezamowa, która jest niezbędnym składnikiem wielu potraw pochodzących z bliskiego wschodu i chin, np. hummusu. Przygotowuje się ją z podprażonych na patelni ziaren sezamu. Uważam jednak, że doskonale smakuje również jako pasta kanapkowa np. z dodatkiem miodu lub powideł, dzięki czemu z powodzeniem może nam czasem zastąpić masło orzechowe.


Przepis

Składniki:
  •  sezam 
Sposób przygotowania: 

Ziarna sezamu wrzuć na suchą, rozgrzaną patelnię i praż do czasu aż poczujesz ich intensywny aromat. Następnie przesyp sezam do misy blendera i blenduj do czasu, aż nasiona zaczną puszczać olej, a konsystencja stanie się rzadka.

Pastę przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku lub słoiczku nawet przez kilka tygodni.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz