Tajska zupa curry z owocami morza, mlekiem kokosowym i dzikim ryżem


Tajska zupa curry to jedna z tych, w których można się zakochać. Jest lekko kremowa, ostra i aromatyczna. Podana z dzikim ryżem i dodatkiem świeżej kolendry tworzy iście tajski klimat :)

Danie powstało w związku z udziałem w konkursie organizowanym przez House of Asia, trzymajcie kciuki!


Przepis
Składniki:
  • 1,5l bulionu
  • 1 puszka mleczka kokosowego
  • 2 łyżeczki czerwonej pasty curry
  • 1 opakowanie mieszanki owoców morza 
  • 250g czarnego ryżu
  • 1 papryczka chili
  • łyżeczka tartego imbiru
  • świeża kolendra
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • sól/pieprz
Sposób przygotowania:

W garnku o grubym dnie rozgrzej olej kokosowy, dodaj posiekaną papryczkę chili, tarty imbir i dwie łyżeczki pasty curry. Wrzuć lekko rozmrożone owoce morza, dobrze wymieszaj i smaż przez kilka minut. Następnie zalej całość bulionem, doprowadź do wrzenia i gotuj przez około 15-20 minut. W międzyczasie ugotuj dziki ryż zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Na koniec dodaj do zupy mleko kokosowe. Wymieszaj i dopraw do smaku. Podawaj z porcją czarnego ryżu i posiekaną kolendrą.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz