Tajska zupa curry to jedna z tych, w których można się zakochać. Jest lekko kremowa, ostra i aromatyczna. Podana z dzikim ryżem i dodatkiem świeżej kolendry tworzy iście tajski klimat :)
Danie powstało w związku z udziałem w konkursie organizowanym przez House of Asia, trzymajcie kciuki!
Przepis
Składniki:- 1,5l bulionu
- 1 puszka mleczka kokosowego
- 2 łyżeczki czerwonej pasty curry
- 1 opakowanie mieszanki owoców morza
- 250g czarnego ryżu
- 1 papryczka chili
- łyżeczka tartego imbiru
- świeża kolendra
- 1 łyżka oleju kokosowego
- sól/pieprz
W garnku o grubym dnie rozgrzej olej kokosowy, dodaj posiekaną papryczkę chili, tarty imbir i dwie łyżeczki pasty curry. Wrzuć lekko rozmrożone owoce morza, dobrze wymieszaj i smaż przez kilka minut. Następnie zalej całość bulionem, doprowadź do wrzenia i gotuj przez około 15-20 minut. W międzyczasie ugotuj dziki ryż zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Na koniec dodaj do zupy mleko kokosowe. Wymieszaj i dopraw do smaku. Podawaj z porcją czarnego ryżu i posiekaną kolendrą.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz