Dyniowy sernik z pomarańczami na owsianym spodzie


Sernik dyniowy to jeden z tych, którego jeszcze nie mieliśmy okazji spróbować, a skoro sezon dyniowy trwa, to szkoda było skorzystać. Jego przygotowanie okazało się dość czasochłonne, aczkolwiek efekt obłędny!



Składniki na spód:
  • 100g daktyli
  • 100g płatków owsianych
  • 100g otrębów owsianych
  • dwie płaskie łyżeczki kako
  • dwie łyżki masła orzechowego (przepis znajdziesz tutaj)
Sposób przygotowania:

Daktyle zalej wrzątkiem i pozostaw na 30min. Następnie razem z pozostałymi składnikami przełóż do misy blendera i zmiksuj. Masę przełóż na blachę sernikową wyłożoną papierem i chłodź w lodówce minimum godzinę.

Składniki na masę serową:
  • 500g twarogu sernikowego
  • 3 łyżki substancji słodzącej
  • 3 jajka
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • tarty imbir
  • tarta gałka muszkatołowa
  • cynamon
  • kardamon
  • 200g puree z dyni (przepis znajdziesz tutaj)
Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki wymieszaj w naczyniu na jednolitą gładką masę (przyprawy dodaj według uznania, a jeśli preferujesz słodkie serniki zwiększ ilość cukru). Masę wylej do formy wyłożonej owsianym spodem. Jeśli korzystasz z piekarnika - wcześniej go rozgrzej do 180 stopni i piecz 50-60 minut, a w prodiżu około 70 minut (bez rozgrzewania :D).

Składniki na polewę czekoladową:
  • tabliczka dobrej gorzkiej czekolady
  • 3 łyżki mleka
Dodatkowo:
  • pomarańcza
Sposób przygotowania:

Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, stopniowo dodając mleko. Następnie polej ciasto polewą. Pomarańczę sparz wrzątkiem, pokrój w półplasterki i ułóż na wierzchu ciasta. Po ostygnięciu polewy, schłodź sernik w lodówce.

Smacznego! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz