Sernik dyniowy to jeden z tych, którego jeszcze nie mieliśmy okazji spróbować, a skoro sezon dyniowy trwa, to szkoda było skorzystać. Jego przygotowanie okazało się dość czasochłonne, aczkolwiek efekt obłędny!
Składniki na spód:
- 100g daktyli
- 100g płatków owsianych
- 100g otrębów owsianych
- dwie płaskie łyżeczki kako
- dwie łyżki masła orzechowego (przepis znajdziesz tutaj)
Daktyle zalej wrzątkiem i pozostaw na 30min. Następnie razem z pozostałymi składnikami przełóż do misy blendera i zmiksuj. Masę przełóż na blachę sernikową wyłożoną papierem i chłodź w lodówce minimum godzinę.
Składniki na masę serową:
- 500g twarogu sernikowego
- 3 łyżki substancji słodzącej
- 3 jajka
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- tarty imbir
- tarta gałka muszkatołowa
- cynamon
- kardamon
- 200g puree z dyni (przepis znajdziesz tutaj)
Wszystkie składniki wymieszaj w naczyniu na jednolitą gładką masę (przyprawy dodaj według uznania, a jeśli preferujesz słodkie serniki zwiększ ilość cukru). Masę wylej do formy wyłożonej owsianym spodem. Jeśli korzystasz z piekarnika - wcześniej go rozgrzej do 180 stopni i piecz 50-60 minut, a w prodiżu około 70 minut (bez rozgrzewania :D).
Składniki na polewę czekoladową:
- tabliczka dobrej gorzkiej czekolady
- 3 łyżki mleka
- pomarańcza
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, stopniowo dodając mleko. Następnie polej ciasto polewą. Pomarańczę sparz wrzątkiem, pokrój w półplasterki i ułóż na wierzchu ciasta. Po ostygnięciu polewy, schłodź sernik w lodówce.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz