Pasta fasolowa z chrzanem i koperkiem


Pasta fasolowa z chrzanem jest ciekawym połączeniem delikatnego smaku białej fasoli i ostrej nuty chrzanu. Świetnie sprawdza się jako zamiennik wszelkiego rodzaju twarożków i innych smarowideł. Bardzo dobrze smakuje zarówno z różnego rodzaju pieczywem, jak i tortillą. Ku mojemu zdziwieniu, moja druga połówka stwierdziła, że podana na pajdzie chleba z dodatkiem ogórka jest nawet lepsza niż smalec (myślę, że na pewno zdrowsza!) :)
Składniki:
  • szklanka białej fasoli (suchej)
  • 2 - 3 łyżeczki chrzanu (w zależności od upodobań)
  • mały pęczek koperku
  • 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego lub serka naturalnego
  • sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Fasolę namocz i pozostaw na 12 godzin a następnie gotuj 30 minut z odrobiną soli. Odcedź wodę, dodaj jogurt, chrzan i przyprawy. Zmiksuj za pomocą blendera na jednolitą masę. Dodaj koperek i wymieszaj łyżką. Najlepiej odstaw na kilka godzin do lodówki. Podawaj!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz